Nogle af foredragene ved Pontoppidan Selskabets arrangementer optages på video.
Medlemmer af Pontoppidan Selskabet har efterfølgende mulighed for at se disse videoforedrag.
Videoerne er låst med et kodeord. Ønsker du som medlem at se en af de tilgængelige videoer, kan du få kodeordet tilsendt i en mail.
Kontakt hjemmesidens redaktør herom på mailadressen: guj@pontoppidanselskabet.dk
Aktuelt kan du se video af følgende foredrag:
Aksel Haaning: “Torben Dihmer og naturfilosofien” – 29/02/2024
Naturen er et stærkt, underliggende tema i Henrik Pontoppidans forfatterskab. I den store roman ”De Dødes Rige” (1912-1916) sysler godsejeren Torben Dihmer med naturfilosofiske studier, som på en måde åbner den indholdsrige fortællecyklus, som romanen udgør. Også ved bogens afslutning præsenteres et testamente, Torben Dihmer udsteder til videreførelse af sit gods og til fremtidige forskere i natur. Af Torbens venner kaldes naturfilosofferne for kvaksalvere og troldkarle.
Foredraget tager udgangspunkt i de nævnte scener fra romanen og vil forsøge at udfolde naturtemaet i samtidig dansk kontekst hos Ludvig Feilberg (1849-1912) og videre i europæisk naturtænkning i middelalder og renæssance, der er ved at blive genopdaget og afdækket i disse år. Endelig vil foredraget forsøge at komme med et bud på Pontoppidans mulige natursyn under hensyn til hans ofte omtalte tvetydige fortællestemme.
Aksel Haaning er mag.art. og ph.d., lektor ved Institut for kommunikation og humanistisk videnskab, RUC.
Link til video: Aksel Haaning: “Torben Dihmer og naturfilosofien”
Frederik Stjernfelt: “Alkymist i lænker. Sagen imod mystikeren Johann Konrad Dippel 1717-1719” – 13/03/2024
I ”De Dødes Rige” studerer Torben Dihmer mystikere, astrologer og alkymister på sit gods Favsingholm. Dette foredrag handler om en af virkelighedens mystikere: Den tyske pietist, oplyser og læge J.K. Dippel var en af de mest læste tænkere i Nordeuropa i første halvdel af 1700-tallet. Fra 1714 var han i Altona, dengang det danske riges næststørste by, tvillingeby til Hamburg, da der blev rejst en sag imod ham. Den førte til, at han i 1719 blev dømt til livsvarigt fængsel på Bornholm, mens hans skrifter blev offentligt afbrændt på torvet i Altona. Hvorfor blev denne mand retsforfulgt, og hvordan udviklede den danske sag sig imod ham? Sagen kaster også nyt lys over den tidlige oplysning og modernitetens rødder: hvordan kunne en from og kristen mystiker udbrede fritænkning og radikal oplysning?
Frederik Stjernfelt, professor, ph.d. og dr.phil., Aalborg Universitet.
Link til video: Frederik Stjernfelt: “Alkymist i lænker. Sagen imod mystikeren Johann Konrad Dippel 1717-1719”
Der vil løbende blive lagt flere videoforedrag op på denne side.